Christ Agony

Z LEKSYKON KULTURY WARMII I MAZUR
Logo zespołu
Źródło:http://www.metal-archives.com
Zespół muzyczny wykonujący black metal z elementami death metalu. Powstał w 1990 roku w Morągu.

Skład

Obecny

Byli członkowie zespołu

Historia

Zespół powstał w czerwcu 1990 roku w Morągu. Założycielami byli: Cezary „Cezar” Augustynowicz, Adam „Żurek” Żuromski oraz Andrzej „Ash” Get. Zespół działał (ze zmieniającym się składem) do 2003 roku, kiedy to, w wyniku konfliktu z wytwórnią płytową, grupa uległa rozwiązaniu. W jej miejsce powołano zespół „Union”, działający do 2007 roku, kiedy to grupa „Christ Agony” wznowiła w nowym składzie działalność.

Działalność

W październiku 1990 roku zespół wydał pierwszą kasetę demo Sacronocturn. Uznanie jednak grupa zyskała dopiero drugą kasetą Epitaph of Christ. Promując to wydawnictwo zespół zaprezentował się na festiwalach: „Shark Attack” w Białej Podlaskiej, Jarocinie oraz „S’thrash’ydle” w Ciechanowie. W 1993 roku zespół wydał debiutancki album Unholyunion, a rok później Daemoonseth Act II [1] W 1996 roku muzycy podpisali kontrakt z wytwórnią „Cacaphonous Records” i następny album grupy Moonlight – Act III został już wydany w Europie. Kolejne płyty (Darkside, Trilogy oraz Elysium) lider grupy nagrał zapraszając do współpracy m.in. muzyków z „Vadera” i „Prophecy”. Albumy były promowane podczas wspólnych koncertów z zespołami „Behemoth”, „Helheimm”, Lex Occulta” oraz „Hate”. W 2007 roku, po wznowieniu przez zespół działalności, grupa wydała Demonology – minialbum stanowiący zapowiedź wydawnictwa Condemnation, które ostatecznie ukazało się w 2008 roku.

Dyskografia

Dema

  • Sacronocturn (1990)
  • Epitaph of Christ (1992)

Albumy

  • Unholyunion (1993)
  • Daemoonseth – Act II (1994)
  • Moonlight – Act III (1996)
  • Darkside (1997)
  • Trilogy (1998)
  • Elysium (1999)
  • Christ Agony – wydany w ramach formacji „Union” (2005)
  • Demonology (2007)
  • Condemnation (2008)

Albumy koncertowe

  • Live – Apocalypse (2002)

Albumy skompilowane

  • Faithless (1995)
  • Moonlight – Act III / Darkside (2000)
  • Unholyunion / Daemoonseth – Act II (2000)

Bibliografia

  1. Gnoiński, Leszek: Encyklopedia polskiego rocka / Leszek Gnoiński, Jan Skaradziński. – Konin : Wydawnictwo IN ROCK, 1996. – S. 90-91.
  2. Bogdański, Krzysztof: Z wściekłości i bólu / Krzysztof Bogdański // „Kulturka”. – 2008, nr 2, s. 10-11.

Przypisy

  1. Album ten, dzięki francuskiej wytwórni muzycznej „Adipocere Records” pojawił się także na rynku europejskim

Zobacz też

Oficjalna strona zespołu